Posted by: abusyakirin | 30 Julai 2011

Doa, munajat dan rintihan memanggil Tuhan adalah nyawa kepada kehidupan

Sesungguhnya..begitu ramai yang berpesan dengan ketakwaan..tetapi sangat sedikit yang beramal dengan takwa...

Sabda Nabi s.a.w “Allah menolong umat ini disebabkan orang-orang yang lemah dalam kalangan mereka; disebabkan doa mereka, solat mereka dan keikhlasan mereka” (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Albani).

Doa, munajat dan rintihan memanggil Tuhan adalah nyawa kepada kehidupan..dalam suka, dalam duka, dalam indah, dalam gundah..kepada Allah tempat kita menadah..Dunia ini sempit apabila mata hanya memandang sempadan hidup..namun ia amat luas jika dihampar dengan doa yang ikhlas..

kebahagiaan jiwa kita akan hilang jika ia bergantung kepada apa yang ada di bumi..namun siapakah yang dapat merampas ketenangan jiwa kita, jika ia bergantung ‘di langit’..kita mampu dihalang berjumpa dan mengadu kepada insan tertentu..namun siapakah yang dapat menghalang kita mengadu kepada ALLAH?

Insan boleh mencuba segala nikmat dunia ini, namun tiada yang lebih manis dan damai dari menangis keinsafan dan rintihan ikhlas di hadapan kebesaran Tuhan..namun itu semua tidak dapat dirasai melainkan dengan ketulusan tauhid dan kerendahan jiwa seorang hamba..

 

Salam Ramadhan Karim dari Kami Sekeluarga,

alFaqir ul Maghfirah ,

Nik Iznan Musyahmi Bin Mohamed ( abu syakirin )

Siti Norjamilah binti Yusop ( ummu Syakirin )

Nik Abdul Syakur Bin Nik Iznan Musyahmi

Nik Kauthar Hanan Bin Nik Iznan Musyahmi. ( Nik Teh )

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

© KHALIFAHGAYONG.COM (AKU DAN GAYONG)

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Khalifahgayong.com dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Khalifahgayong.com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin KHALIFAHGAYONG.COM terlebih dahulu.

“Aku Dan Gayong”

http://www.khalifahgayong.wordpress.com

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: