Posted by: abusyakirin | 4 Februari 2012

Perbaharui Sumpah Ikrar Gayong Anda.

Salam MauliduRasul,

Bahawasanya kami ahli-ahli Gayong mengaku taat setia menjadi murid Silat Seni Gayong dan ahli Gayong.

Bahawasanya
Kami mengaku taat setia kepada Allah
Kami mengaku taat setia kepada Baginda Rasulullah (s.a.w)
Kami mengaku taat setia kepada guru kami
Kami mengaku taat setia kepada ibu dan ayah kami
Kami mengaku taat setia kepada negara kami
Kami mengaku taat setia kepada saudara se-Gayong dengan kami
Bahawasanya Kami mengaku taat setia ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong, Raja Permaisuri Agong dan Sultan-sultan yang memerintah di seluruh Tanah Melayu
Ya Allah Ya Tuhan kami
Kau murahkanlah rezeki kami
Kau panjangkanlah umur kami dan kedua ibu bapa kami
Kau tetapkanlah iman kami
Kau lindungilah kami daripada segala mala petaka jin dan iblis dan manusia yang niat khianat ke atas  Agama  kami,diri kami dan negara kami.

PERSOALANNYA

Benarkah kita Taat dan mematuhi sumpah ikrar kita tersebut. Atau hanya lafaz di bibir sahaja, berpura-pura dalam berkata-kata, sumpah setia ini tidak akan berdaulat kalau kita sendiri tidak kenal dan cinta kepada Guru yang sebenar-benar guru iaitu Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم . Bukti mencintai Rasulullah صلى الله عليه وسلم adalah mencintai apa yang dicintai Baginda صلى الله عليه وسلم.

Sebaliknya yang kita patuh hanyalah sumpah taat setia kepada Guru secara memKHINZIR Buta tanpa usul periksa..apa jua yang guru katakana kita laksanakan..kita taat dengan sepenuh hati, tiada berbelah bagi.. ini adalah kesilapan besar. Masalah perpecahan dikalangan kita masih berlarutan sampailah sekarang, sedangkan Rasulullah صلى الله عليه وسلم mengatakan bahawa umat Islam adalah Bersudara..Taatkah kita pada Rasulullah صلى الله عليه وسلم. Banyak lagi kalau nak disebutkan..Tepuk Hati tanyalah diri sendiri..sama-sama kita muhasabah diri.

BENARKAH kita TAAT dan MENCINTAI RASULULLAH صلى الله عليه وسلم
♥ …Tanda kasih Rasulullah صلى الله عليه وسلم buatmu wahai umat…

♥Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم dan ummat berpisah tiada…

Dalam Sahih Bukhari dinyatakan bahawa setiap Nabi dibekalkan dengan satu doa yang pasti dimakbulkan. Para nabi semuanya telah pun berdoa dengan doa tersebut akan tetapi Baginda صلى الله عليه وسلم masih belum berdoa. Baginda صلى الله عليه وسلم telah menyimpan doa itu sebagai syafaat untuk ummatnya di akhirat kelak.

Baginda صلى الله عليه وسلم telah menyimpan sesuatu yang istimewa untuk kita. Apa istimewanya kita di sisi Baginda صلى الله عليه وسلم? Kita buat apa?

❀ Sayyidatuna ‘Aisyah رضي الله عنها berkata: Tatkala aku melihat Nabi صلى الله عليه وآله وسلم berada dalam keadaan baik, aku berkata: Wahai Rasulullah! Berdoalah kepada Allah untukku.

♥ Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم pun mendoakannya: Ya Allah! Ampunilah dosa ‘Aisyah yang terdahulu dan yang terkemudian, yang tersembunyi dan yang terang-terangan.

❀ Lalu Sayyidatuna ‘Aisyah رضي الله عنها ketawa kegembiraan sehingga kepalanya jatuh ke riba Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم kerana terlalu gembira.

♥ Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم bertanya: Apakah doaku menggembirakanmu?

❀ Sayyidatuna ‘Aisyah رضي الله عنها menjawab: Kenapa tidak, aku begitu gembira dengan doamu itu.

♥ Lantas Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم pun bersabda: Demi Allah! Inilah doa yang aku panjatkan untuk umatku dalam setiap solat.

(Hadith ini telah diriwayatkan oleh al Bazzar dan rijalnya (perawinya) adalah rijal yang sohih, melainkan Ahmad ibn Mansur al Ramadi merupakan seorang yang thiqah. (Demikian juga sebagaimana yang disebutkan di dalam Majma’ al Zawaid 9/243).

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم

اللهم ارزقنا الوصول إلى محبة الله والرسول
Ya Allah .. kurnialah kepada kami peluang sampai ke maqam cinta Allah dan Rasul

Salam MaulidurRasul dari kami sekeluarga

Nik Iznan Musyahmi @ Abusyakirin

Siti Norjamilah @ Ummu Hanan

Nik Abdul Syakur @ Nik Abduh

Nik Kauthar Hanan @ Nik Teh.

_____________________________________________________________

© KHALIFAHGAYONG.COM (AKU DAN GAYONG)

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Khalifahgayong.com dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Khalifahgayong.com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin KHALIFAHGAYONG.COM terlebih dahulu.

“Aku Dan Gayong”

http://www.khalifahgayong.wordpress.com

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: