Posted by: abusyakirin | 22 Ogos 2014

“ Bukit Tidak Akan Kelihatan Indah Kalau Tidak Ada Lembah-Lembah Di Sekitarnya”


1001955_10203637511720661_7655454129366785469_n

Salamun alaik…

Bagi guru tua, silat adalah hidupnya, tidak kira apa jenis silat sekalipun. Bagi mereka wajib di jaga, di tatang bagai minyak yang penuh.Silat adalah sesuatu yang hebat. Yang hebat tidak dicipta atau dipelajari dalam sehari..silat adalah jiwa orang Melayu.Justeru itu Guru Tua berpegang pada prinsip yang silat tidak sekali-kali akan digadaikan. Tidak ada jual beli dan tawar menawar dalam silat..kerana bagi Guru Silat..Silat adalah tak ternilai harganya. Setiap Guru Tua tidak pernah memperlekehkan apa jua jenis silat pun.

Silat tidak pernah di hina atau ditertawakannya. Guru Tua tahu yang silat ini adalah ilham suci anugerah dari Allah swt untuk hamba-hambanya mempertahankan agama, dan tanah air. Sekiranya mereka menghina atau memperlekehkan samalah mereka memperlekehkan Allah swt. Ini adab yang betul-betul mereka jaga.Orang-orang Tua amat berhalus dan cukup cermat dalam menghayati Silat. Mereka Hidup dalam Bersilat, Bersilat Hidup didalam diri mereka. Hakikatnya mereka menguasai sepenuhnya Ilmu Persilatan.

 “ Bukit tidak akan kelihatan indah kalau tidak ada lembah-lembah di sekitarnya”.

Orang tua dulu kala sangat halus nilainya dalam menjiwai ilmu silat.  Inilah kelebihan mereka,  menguasai ilmu dan seluruh falsafah yang terkandung dalam segenap pelajarn pencak silat. Bukit yang dijadikan metafora  membawa maksud Guru atau nama sesuatau Persilatan. Bila disebut guru sudah tentulah melambangkan sesuatu yang hebat, berakhlak mulia, arif dan alim dalam bidangnya  dan mempunyai ilmu yang kukuh..ibarat bukit yang takkan goyah oleh lurah dan lembah disekelilingnya.

Bagi perkataan lembah yang berada di sekeliling Bukit membawa maksud apa saja yang dapat mengindahkan lagi permainan silat tersebut. Misalnya Anak murid yang betul-betul menguasai ilmu yang di ajarkan oleh gurunya, Peralatan Gendang dan Pakaian semasa berpencak.

Peralatan Gendang

Ianya terdiri daripada gendang anak, gendang ibu, gong dan serunai. Guru dilambangkan dengan gendang ibu, manakala murid pula diibaratkan gendang anak. Gong bertindak sebagai pemanggil dan serunai adalah ibu segala-galanya. Bila keempat-empat ini dipalu dan di alunkan, maka hiduplah Silat tersebut..akan segarlah jiwa dan naluri pencak silat. Ibarat bunga yang berkembang, harum semerbak.

Ibu bagi segala ibu dalam ilmu bergendang silat ialah serunai. Kenapa dikatakan ibu adalah kerana ianya mempunyai banyak mulut ( lubang ) Tujuh dibatang, satu di serobong ( tempat di tiup ), Pipit dan Yang akhirnya ialah Mulut si peniup serunai itu sendiri. Biasanya yang banyak mulut adalah orang yang banyak bercakap..ibu biasanya banyak bercakap menasihati perkara-perkara yang berfaedah. Dari seni lahirlah ibu ataupun induk Gendang Silat. Kelebihan serunai juga ialah ianya boleh dimainkan secara sendirian tanpa memerlukan gendang ibu, gendang anak dan gong. Tanpa ketiga-tiga tersebut, irama serunai masih boleh membangkitakan semangat pesilat dan  menghidupkan gerak langkah pencak seorang pesilat. Manakala sesuatu yang seakan-akan tidak kena jika ketiga-tiga peralatan tadi dimainkan tanpa adanya bersama tiupan serunai, nescaya pesilat akan lemah semnangat dan hampa dalam mengatur gerak.Umpama bunga yang layu..lembik dan terbujur kaku.

Perlu juga difahami dan diperhatikan..untuk mengeluarkan bunyi sudah tentu serunai perlu ditiup. Apabila ditiup sudah tentu ianya memerlukan nafas. Sekali lagi guru tua ada berpesan “ nafas adalah deria yang paling matang dan paling penting”. Maknanya ilmu nafas ni cukup penting dalam Persilatan.

Wallahualam.

Sumber

1. Azlan Ghanie Majalah Senibeladiri

2. Guru-guru Tua Silat Pulut.

_________________________________________________________________________________________________
Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Khalifahgayong.com dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Khalifahgayong.com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin KHALIFAHGAYONG.COM terlebih dahulu.

“Aku Dan Gayong”

Advertisement

Respon

  1. Assalamualaikum Cikgu,
    Lamo tak baca coretan cikgu di ruang ni….masih bnyk rahsia disebalik penulisan cikgu ambo ni…terima kasih cikgu 🙂


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: